Artikel från Miljödepartementet i exil

Miljödepartementets skylt omhändertagen av Greenpeaceaktivister

9 January 2023

Miljödepartementets skylt är cirka 1 mm tjock, 40 x 14 cm stor och i rostfritt stål. Den gör sig just nu redo för comeback.

Foto av Greenpeace Nordic

Vid årsskiftet lade regeringen ner miljödepartementet och miljöfrågorna underordnades energi- och näringsministern i det nya klimat- och näringsdepartementet. Nedläggningen är en del av regeringens omorganisering av departementen och följer på den stora minskningen av miljöbudgeten. Oroliga medborgare och aktivister från Greenpeace har därför omhändertagit det nedlagda miljödepartementets skylt, som annars riskerade att förstöras eller komma bort likt anslagen för klimat- och miljöarbetet.

– Genom att montera ner Sveriges klimat- och miljöpolitik riskerar Ulf Kristersson vår gemensamma framtid och den tydligaste symbolen för detta haveri är att miljödepartementet läggs ned. Istället för att underordnas näringspolitiken borde det vara tvärtom – hänsynen till miljö- och klimat måste vara det som sätter ramarna samtliga politikområden, säger Rolf Lindahl kampanjledare på Greenpeace.    

Miljödepartementets skylt kommer nu vara en del av en kampanj för att ödesfrågorna kring miljö och klimat ska prioriteras tillräckligt av regeringen. Skylten kommer återlämnas i ursprungligt skick om ett självständigt miljödepartementet återuppstår eller när regeringens politik på ett trovärdigt sätt uppfyller svensk grundlag, andra paragrafen i regeringsformen, som tydligt stipulerar att “det allmänna ska främja en hållbar utveckling som leder till en god miljö för nuvarande och kommande generationer”. 

Bilder och nyhetsversion av videon

För mer info:
Rolf Lindahl, kampanjledare, 070 397 58 70
Ludvig Tillman, Kommunikationsansvarig, 070-2716437

Fler nyheter

  • {{ formatDate(post.date) }} • Artikel från Miljödepartementet i exil

Prioritera klimat och miljö

Genom att montera ner Sveriges klimat- och miljöpolitik riskerar Ulf Kristersson vår gemensamma framtid och den tydligaste symbolen för detta haveri är att miljödepartementet läggs ned.

Skriv under

Istället för att lägga ned miljödepartementet och göra det underställt näringsdepartementet måste regeringen se till att klimat- och miljöfrågor är det som sätter ramarna för alla politikområden, inte minst näringslivsfrågor!

Något gick fel. Var god försök igen. Om felet kvarstår, kontakta sidans ägare.

Då du skriver under våra krav går du även med på att hållas uppdaterad om kampanjarbetet för klimat och miljö. Vi respekterar din integritet. Läs Greenpeace sekretesspolicy

Dela

Stå upp mot nedskärningarna i miljöskyddet, håll miljödepartementet vid liv och gör en beboelig planet prioritet före kortsiktiga vinster i näringslivet!

Donera

Genom att stötta oss kan vi öka pressen på politiken att stoppa de stora nedskärningar som planeras de kommande åren för utgifter relaterade till klimat och skydd av miljö.

SEK